Skip to content Skip to footer

Shirodhara: Tradicionalni indijski tretman za smanjenje stresa i opuštanje

Shirodhara je tradicionalni indijski tretman koji uključuje nježan mlaz sezamovog ulja koji teče u tankom mlazu preko čela i kose.

Pojam “Shirodhara” potječe iz Sanskrta, gdje “Shiro” znači glava, a “Dhara” znači tok. Shirodhara ima za cilj uravnotežiti doshe — Vata, Pitta i Kapha— istovremeno promičući mentalno zdravlje, opuštenost i opću dobrobit.

Tko može imati koristi od Shirodhare?

Shirodhara je idealna za one koji se bore sa stresom, anksioznošću, visokim krvnim tlakom, glavoboljama i umorom. Također, iznimno je korisna za osobe koje pate od nesanice. Uz to čisti tijelo od toksina, opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju i protok limfe, obnavlja živčani sustav i jača imunitet.

Utjecaj Shirodhare na Doshe

Dosha Vjetra (Vata Dosha) je povezana s elementima zraka i prostora. Vata upravlja kretanjem, komunikacijom i živčanim sustavom. Shirodhara ima umirujući učinak na Vata Doshu, jer kontinuirano strujanje toplog ulja smiruje živčani sustav, smanjuje tjeskobu i potiče opuštanje.

Dosha Vatre (Pitta Dosha) upravlja probavom, metabolizmom i proizvodnjom energije, a povezana je s elementima vatre i vode. Shirodhara tretman ima rashlađujući i umirujući učinak na Pitta Doshu. Nježni mlaz ulja pomaže u ublažavanju viška topline i upale, potičući osjećaj smirenosti. Ovo je korisno za osobe s povećanom Pittom, koje su razdražljive ili imaju probleme s upalama.

Dosha Zemlje (Kapha Dosha) upravlja strukturom i stabilnošću, a povezana je s elementima zemlje i vode. Shirodhara ima stimulirajući i okrepljujući učinak na Kapha Doshu. Toplo ulje potiče cirkulaciju i vitalnost. Ovo je osobito korisno za osobe s viškom Kapha, koje mogu doživjeti simptome poput letargije, zagušenja ili nedostatka motivacije.

Prednosti Shirodhare

Smanjuje iscrpljenost

Shirodhara pomlađuje um i tijelo te uklanja toksine iz središnjeg živčanog sustava, smanjujući umor.

Promiće bolji san

Pomaže u rješavanju nesanice reguliranjem funkcija hipofize, što poboljšava uvjete spavanja.

Poboljšava cirkulaciju krvi

Toplo sezamovo ulje korišteno u tretmanu potiče bolju cirkulaciju krvi. 

Ublažava glavobolju

Shirodhara pomaže u smanjenju učestalosti i intenziteta glavobolja.

Minimizira stres

Smanjuje stres, osjećaj depresije i tjeskobe. Ulijevanje toplog ulja uz masažu vlasišta smiruje um i tijelo, ublažavajući probleme uzrokovane stresom.

Poboljšava koncentraciju

Uklanjanjem toksina, ovaj ayurvedski tretman pomaže u poboljšanju koncentracije i mentalne jasnoće.

Shirodhara je više od opuštajuće terapije; to je duboko iscjeljujući tretman koji revitalizira tijelo i um, promičući cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Isprobajte Shirodhara tretman u Yes to beauty spa centru u Dubrovačkim Vrtovim Sunca i doživite transformirajuće učinke ove drevne Ayurvedske prakse.


    Prijavite se na newsletter

    Subscribe to the updates!

    0
    0
    Košarica praznaNastavi kupovinu